söndag 27 november 2011

döden

Läste i ett inlägg på fb där en person skrev om döden som "övergången från den fysiska döden till energiform".
Sånt här gör mig beklämd. Det finns inget, jag repeterar, INGET som tyder på att något av en människa fortlever efter döden, inte som energi, inte som själ, som ande eller något annat. Visst, energin som finns kemiskt lagrad i den döda kroppen (t.ex. bindningsenergin i våra biologiska molekyler) sprids till den omgivande mullen under förmultningsprocessen, men jag tvivlar starkt på att det var det personen i fråga menade.
 

Detta är undersökt, studerat och forskat på sen lång tid tillbaks. Ingen har kunnat påvisa existensen av en självständig entitet som kan motsvara begreppen ande eller själ, och som kan frikopplas från kroppen och fortleva efter döden. (och den som hävdar att vetenskapen är bristfällig brukar märkligt nog lita väl så mycket på den när det gäller att använda en telefon eller en dator...)
 

Jag förstår fuller väl att många känner en stark önskan om att det finns något mer, något efter döden, men då bör man vara medveten om att det bara är önsketänkande och inget som är grundat i verkligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar